9 Ways to Fix Technical SEO Problems

Conduct your SEO website audit and resolve these 9 technical SEO issues with these possible solutions. Here you go!

/ways-to-fix-technical-seo-problems

Have you ever considered carrying out a website audit? No? Then you really should. Why do you ask? Well, website audits are a necessary step in improving a website's efficiency and exposure. Audits help your site rank higher in Google searches while also enhancing traffic and performance. A website audit provides a company with a unique opportunity for online expansion.

So, what exactly is the primary purpose of website audits, and why is there an entire article devoted to it? It's a sensible question and one that will be answered when you continue reading.

A website audit's goal is to provide business owners with a comprehensive and extensive examination of their site's health, performance, and speed. A website audit is referred to as a thorough examination of all elements that influence a website's search engine exposure. This standard method provides a comprehensive view of any website, including general traffic and particular pages. The sole objective of a website audit is for marketing goals.

A website audit is performed to uncover a variety of faults with a website. It assesses whether your website is fully optimized for search engine traffic, whether there are any broken files or links, whether it loads quickly, is user-friendly, and contains high-quality content.

Regular website audits are necessary because, even if your site is still generating visitors, you want to ensure that it operates at total capacity. Not resolving these issues could result in a traffic plateau or possibly a fall and a drop in conversions. All of the reasons why website audits are suitable for your business are to improve your business' website's search engine optimization (SEO) and create an avenue for constant growth and improvement.

What is Technical SEO?

what is technical seo

Technical SEO refers to website and server enhancements that aid search engines in crawling and indexing your site more effectively and efficiently to help improve organic rankings. Technical SEO refers to changes to a website and the server that you can do right away. That either has a direct or sometimes indirect impact on the 'crawl-ability,' indexation, and, eventually, search rankings of your web pages. Page titles, title tags, HTTP header replies, 301 redirects, metadata and XML sitemaps are all important parts of technical SEO.

All of this might be pretty different from what you traditionally know as SEOs. For instance; Analytics, keyword research, backlink profile creation, and social media strategies are not included in technical SEO. They are, of course, just as important, but technical SEO is the initial stage in developing a better search experience.

Search engines give websites with particular technical qualities better treatment in search results — for instance, a secure connection, or maybe a responsive design, or a quick loading time — and the use of technical SEO is the work you need to do to make sure yours does. Don't believe it? Well, Duane Forrester, the senior product manager of Bing, said;

"On a broad scale, I see SEO becoming a normalized marketing tactic, the same way TV, radio, and print are traditionally thought of as marketing tactics."

So, you should see just how vital technical SEOs and website audits are for your site in terms of growth, visibility, and marketability. But that does not remove the fact that some issues might arise due to these technical SEO options. The good thing is that they can as well be fixed. All you need to do is discover and fix the on-site technical SEO problems on the websites to avoid losing clients and maintain business growth.

Want to know a secret? There is technical seo software that makes your website audits happen smoothly. It's critical to have the correct SEO software tools in your toolbox to discover any technical issues affecting organic search performance, from site speed to crawling and indexing.

Understanding Technical SEO Problems on Website Audit

understanding technical seo problems on website audit

1. Speed of Your Website

The speed of your website has a significant impact on your SERP ranking. Because a speedier website provides a better user experience, slower websites are penalized, causing them to fall in the rankings. This is because users generally move to a different website if their first option loads too slowly. If the server response time has exceeded 2 seconds, Google limits the number of crawlers delivered to your page. As a result, fewer pages will be indexed!

Solution:

To identify particular speed issues with your site, use the specialized SEO software, Google PageSpeed Insights. Make sure to test both the desktop and mobile performances. This tool monitors the speed performance of your website. Also, optimizing pictures on your page, utilizing browser caching, and minifying CSS and JavaScript can all help in terms of website speed. Consult your web developer to determine the best remedy for your site's specific page performance concerns.

2. Duplication of Content

Duplication of content is a problem that many websites face as more firms use dynamically built websites, content management systems, and worldwide SEO. The same material might cause search engine crawlers to become confused, preventing the correct content from being given to your target audience. Not only can duplicated material hurt your rankings, but Google may also penalize your site. Your site may lose its ability to rank in the SERPs entirely. The same material can occur for a variety of causes, including:

Items from an e-commerce site's store can be found on various versions of the exact URL. On an international website, the same content is made available in several languages.

Solution:

According to Stricker, the solution is to crawl your site for duplicates and use "crawl directives" to make Google aware of the relative worth of multiple URLs. You may tell Google which folders and directories are not worth crawling by using "robots.txt." This file allows you to manage how Google's bots crawl and index your public websites. It's also a good and smart idea to use the rel= "canonical" link element to point to the preferred URL when telling Google which of numerous URLs to index.

Canonical tags can help with duplicate content concerns by informing search engines that one page is a duplicate of another and which of the same pages Google's bots should index first.

3. Missing Alt Tags & Broken Images

Alt tags are HTML elements that describe the contents of images. If an image component on your website fails to render correctly, the alt tag for the image will convey the contents and function. They also help search engine crawlers interpret the page information, reinforcing the needed term. The alt tag property informs a bot what the image is about, which aids in the indexing of a page by search engines. It's a simple way to improve the SEO value of your page by using visual content that improves the user experience. Image optimization issues are prevalent, but you may save them for later unless your website is highly reliant on them. Alt tags that aren't present and photos that aren't working are two of the most common issues. The two most common issues that business owners must address are missing alt tags and damaged images.

Solution:

Damaged images and missing alt tags are common findings in SEO site audits. Regular site audits to check your image content as part of your SEO standard operating procedures make it easy to manage and keep current with image alt tags across your website.

4. Broken Links

Both visitors and search crawlers can see that you have high-quality material with good internal and external links. Broken links reduce the user experience and reflect poor content quality, which can harm page ranking. One or two broken links on a website with hundreds of pages are expected and are scarcely an issue. Hundreds of broken connections, on the other hand, are a significant setback because:

  • The user's opinion of your website's quality deteriorates.
  • Your crawl budget could be thrown out the window if you have broken links. When search bots encounter too many broken links, they redirect to other websites, leaving crucial pages on your site uncrawled and unindexed.
  • The page authority of your website is also harmed.

Solution:

While internal links should be double-checked whenever a page is added, altered, or redirected, the value of external links must be monitored frequently. Regular website audits are the most effective and scalable technique to address broken links. You can also make use of SEO software to make the identification and repair of broken links easier.

5. Low Text to HTML Ratio

This occurs when a website's backend code exceeds the number of text users can read, causing the site to load slowly. A poorly coded website is frequently to blame. A low text-to-HTML ratio could indicate serious issues with your website's technical SEO on-page. Low ratios could imply one of the following:

  • For search bots, hidden texts are a red flag.
  • Flash, inline styling, and Javascript are all over the place.

Solution:

It can be fixed by eliminating unnecessary code and, if appropriate, adding more relevant on-page text and transferring inline scripts to separate files.

6. No Meta Description

Meta descriptions are short content blurbs of up to 160 characters that summarize what the web page is about. These small snippets aid in indexing your page by search engines, and a well-written meta description can pick audience interest in the content.

It's a simple SEO element; however, many pages are missing this crucial information. Meta descriptions, like the content of your website, should be optimized to match what the user will read on the page, therefore utilize relevant keywords in the copy.

Solution:

  • For pages lacking meta descriptions, conduct an SEO website audit with an SEO software of your choice to identify any pages lacking meta descriptions. Determine the page's worth and rank it accordingly.

  • Pages with meta descriptions should be evaluated based on their performance and value to the company. Any pages having meta description mistakes can be found during a website audit. High-value pages that are on the verge of ranking where you want them to should come first. Any page undergoing an edit, update, or change should also have its meta description changed simultaneously. Meta descriptions must be specific and unique to each page.

7. Low Word Count

You will be penalized if your content has a low or thin word count. Thin content can be interpreted as increasing the number of web pages on your site while sacrificing quality per page. While simplicity and brevity are frequently desired in marketing, too little text can hurt your SEO. Google favors information with more depth, which is generally indicated by longer pages.

Solution:

Research a topic thoroughly to find all related and relevant information to incorporate in your post. Long-tail keywords as well as keywords in the form of questions as subheadings will improve your web page's voice-search appeal while also providing structure to your long content. For improved results, try incorporating more long-form articles (1500-4000 words) throughout your site.

8. Messy URLs

New content on blog platforms might occasionally result in odd URLs. For example, you might send yourself on a page with "index.php?p=283581" at the end of the URL. Such "messy URLs" can erode your reputation and trust with search engines and users, resulting in lower clickthrough rates.

Solution:

Clean up those messed-up URLs by adding a term that indicates the page's purpose. Keywords are included in SEO-friendly URLs, easy to read and understand for both search engines and visitors.

9. No XML Sitemaps

XML sitemaps assist Google's search bots in learning more about your site's pages so they can crawl it more effectively and intelligently. Add "/sitemap.xml" to the extreme end of your domain name in Google. The sitemap is usually stored here. You will see a several lines of code as your output if your website has a sitemap.

Solution:

You can design a sitemap yourself or pay a web developer to make it for you if your website doesn't have one (and you wind up on a 404 page). Using an XML sitemap generator SEO software tool is the most straightforward choice.

Conclusion

conclusion

Technical SEO issues are not easy to spot at a glance, so if you believe any of the above is occurring on your site, it's time to take a closer look at your site and SEO efforts. It might be time to carry out some SEO error fixation.

SEO error fixation and website audits are highly beneficial, but they take time and require experienced direction to be successful. For this reason, SEO software is mainly used to remove the struggle involved with technical SEO error fixation.

Get started with 500apps today

Ninjaseo is Part of 500apps Infinity Suite